ŻYCIE JEST SNEM....SEN JEST ŻYCIEM..

kulinaria

"Lambada" - ciasto bez pieczenia.

"Lambada", czyli jak zrobić prosty w wykonaniu, smaczny deser?
 
Na ciasto, które dziś proponuję można znaleźć w internecie różne przepisy. Mój przepis po zmodyfikowaniu jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy.   
Są okazje, na które chciałoby się zrobić coś szybko, a jednocześnie, żeby to, co zrobimy wyjątkowo smakowało naszym gościom. Poniżej podaję przepis właśnie na coś takiego, przepis na ciasto bez pieczenia.  
 
 
Składniki:
2 paczki okrągłych biszkoptów
1 szklanka mleka
2 l soku pomarańczowego (Hortex)
1/2 szklanki cukru
4 budynie waniliowe bez cukru
1/2 l śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1/4 gorzkiej czekolady lub gotowa posypka czekoladowa do ciast
 
Wykonanie:
Blachę (o wym. 36x24x6) wykładamy zamoczonymi w mleku biszkoptami. Następnie do garnka wlewamy 6 szklanek soku pomarańczowego, dodajemy cukier, gotujemy. W międzyczasie resztę soku albo 1 szklankę (takiej ilości używam, żeby masa była bardziej ścisła) przelewamy do litrowego naczynia i dokładnie mieszamy z budyniem. Kiedy sok się zagotuje wlewamy do niego przygotowany roztwór i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącym budyniem zalewamy ułożone na blasze biszkopty i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy masa budyniowa jest już zimna, wyjmujemy schłodzoną w lodówce śmietanę, dodajemy do niej cukier puder i miksujemy do uzyskania właściwej konsystencji (w celu uzyskania szybszego efektu można dodać śmietanfix albo rozpuszczoną w gorącym mleku, wystudzoną żelatynę). Tak przygotowaną śmietanę rozprowadzamy równomiernie na masie budyniowej, posypujemy startą na tarce czekoladą lub gotową posypką, wstawiamy do lodówki i gotowe. Zapewniam, że ten deser zarówno wam, jak i waszym gościom będzie dobrze smakował.
 
Polecam
 
czarnawrona - Basia